Comfortabel wonen met duurzame energie

Bekijk de hele pagina door te scrollen of omhoog te vegen.

Het nieuwe wonen

Energie besparen doen we al steeds meer, maar de komende jaren gaat het een stapje verder: we gaan op grote schaal duurzame energie opwekken en we gaan wonen zonder aardgas. Ons land wordt schoner en stiller. We gaan onze huizen isoleren, leggen zonnepanelen en zoeken naar een alternatief voor aardgas. Elke gemeente ontwikkelt daar nu plannen voor. In deze brochure laten we in het kort zien wat hierbij komt kijken. We beginnen dichtbij huis, uw huis. En zoomen steeds verder uit, van de wijk, via de regio naar landelijke plannen.

Waarom duurzame energie?

Om te zorgen voor een betere toekomst voor ons en onze kinderen gaan we de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen, zoals CO2. Dit heeft het Rijk afgesproken in het klimaatakkoord. Daarom gaan we aan de slag om meer duurzame energie op te wekken. Dat gebeurt op zee, maar ook op land.

Waarom aardgasvrij?

Zo’n 95 procent van alle woningen in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het aardgas af zijn. Bij het verstoken van aardgas komt namelijk veel CO2 vrij. Het is een hele verandering; een ‘energietransitie’. Maar veel blijft hetzelfde in aardgasvrije huizen: u houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd.

Wat merk ik er in huis van?

Van duurzame elektriciteit merkt u in huis verder niets. U zult altijd stroom hebben, ook als het even niet waait of de zon niet schijnt.

Van andere maatregelen kunt u wel iets merken. Bijvoorbeeld een aangenamer huis als u isoleert, of op termijn een lagere energierekening als u investeert in zonnepanelen. Welke maatregelen u wilt uitvoeren is aan u.

Ook kunt u al stappen zetten richting een aardgasvrij huis. Bijvoorbeeld door elektrisch te gaan koken of te gaan verwarmen met een warmtepomp.

Goed plan. Maar wat gaat het kosten?

Een huis verduurzamen kost geld. Maar het levert ook veel op, zoals een comfortabeler huis en een lagere energierekening. Hebt u een eigen huis? Dan kunt u gebruikmaken van verschillende subsidies. Huurt u? Dan bent u voor veel maatregelen afhankelijk van de verhuurder. Maar ook u kunt besparen. Op www.milieucentraal.nl staan praktische tips en handige rekenvoorbeelden.

Wat doet de gemeente?

De gemeente bepaalt, samen met experts en inwoners, welke wijken eerst aan de beurt zijn om van het gas af te gaan. Ook bekijkt de gemeente het landschap goed. Waar is er plek voor windmolens en zonnepanelen? En hoe beschermen we onze natuur? De komende jaren gaan we samen stap voor stap naar duurzame vormen van energie. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

Moet ik nu al iets doen?

De komende jaren móet er nog niets. Maar alvast beginnen met voorbereiden op aardgasvrij wonen, kan natuurlijk wel. Betere isolatie levert direct voordelen op. En als de woning goed geïsoleerd is, kan een warmtepomp aardgas besparen. Op West-Brabant Woont Slim vindt u meer informatie over specifieke maatregelen voor uw situatie.