Inspiratie in het land

We zijn op een duurzame missie; namelijk in Nederland de CO2-uitstoot te verlagen en over te gaan op duurzame energie en warmte. Overal in Nederland en daarbuiten, zijn mooie initiatieven te vinden om Nederlanders inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat. Want hoe eerder we met z’n allen minder CO2 uitstoten, hoe beter het is voor ons allemaal.

Warmetruiendag

Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Hij was afgelopen vrijdag 11 februari 2022, maar eigenlijk is het elke dag Warmetruiendag. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2! Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2! Kijk op www.warmetruiendag.nl

Boomfeestdag

Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er waren toen 1600 kinderen bij aanwezig. Nu vieren ruim 115.000 kinderen in meer dan 80% van de steden en dorpen in Nederland de Boomfeestdag. Zij planten ruim 200.000 bomen. In de laatste 55 jaar zijn er meer dan tien miljoen bomen op de Nationale Boomfeestdag geplant, ofwel ruim 4000 voetbalvelden: een substantiële bijdrage aan de CO2-reductie! Door kinderen de wondere wereld van bomen te laten beleven, leren kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen. In 2022 is de Boomfeestdag op 16 maart.

Kijk op www.boomfeestdag.nl

Earth Hour

Tijdens Earth Hour doen we wereldwijd één uur het licht uit om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur op aarde... Inmiddels doen miljoenen mensen in meer dan 190 landen mee! Dit wereldwijde signaal is belangrijk om het probleem én de oplossing van klimaatverandering wereldwijd op de kaart te zetten en samen de handen ineen te slaan voor onze natuur op aarde. Dankzij Earth Hour maken steeds meer consumenten, bedrijven, overheden en landen duurzame keuzes. Save the date! Het volgende Earth Hour is op zaterdag 26 maart 2022!

Kijk op www.wwf.nl/kom-in-actie/earth-hour

In 2021:

Eerste klimaatweek

Van 31 oktober t/m 5 november 2021 vond de eerste Nationale Klimaatweek plaats, om burgers, bedrijven en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een duurzamer Nederland. In deze week liet Nederland zien wat er allemaal al gebeurt, maar ook wat er nog nodig is om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Speciaal voor deze week werden Klimaatburgemeesters aangesteld, gewone mensen die zich bezighouden met kleine veranderingen of grote bewegingen en daarmee een inspiratie zijn voor anderen in hun omgeving.

Klimaatmars in Amsterdam

Op 6 november 2021 vond een grote klimaatmars plaats in Amsterdam, een initiatief van de Klimaatcoalitie. Dit was een massale roep van mensen die zich zorgen maken over de natuur en het klimaat. Er kwamen zo'n 40.000 mensen op af.

Klimaattop in Glasgow

Van 31 oktober tot 12 november 2021 vond de Klimaattop plaats in Glasgow. Dit was een conferentie van de Verenigde Naties en werd voor de 26e keer gehouden (Conference of Parties, COP26). Leiders uit ruim 200 landen bereikten een akkoord met plannen om de klimaatverandering tegen te gaan en de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden.