Comfortabel wonen met duurzame energie

Bekijk de hele pagina door te scrollen of omhoog te vegen.

Help! Energie wordt duurder

Waarschijnlijk heb je het al gehoord of gemerkt: de energierekening gaat omhoog. Waarom blijft deze prijs maar oplopen? De belangrijkste reden is, dat de vraag naar gas momenteel hoger is dan het aanbod. De vraag naar gas is toegenomen, omdat we bijvoorbeeld vaker thuiswerken. En als de vraag groter is dan het aanbod, lopen de prijzen op. Door deze gestegen gasprijzen valt de energierekening voor veel huishoudens hoger uit.

Waar komt gas eigenlijk vandaan?

Het gas uit Nederland komt uit het buitenland, zoals Noorwegen, Rusland, Engeland en het Midden-Oosten. Daarnaast wordt er ook in Nederland zelf gas gewonnen, bijvoorbeeld in Groningen. Vorig jaar besloot het kabinet om de gaswinning in Groningen af te bouwen vanwege de aardbevingen en gevolgen voor mens en natuur. Sowieso gaan we in de toekomst op grote schaal duurzame energie opwekken en gaan wonen zonder aardgas. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het aardgas af zijn. Bij het verstoken van aardgas komt namelijk veel CO2 vrij. Het is een hele verandering; een ‘energietransitie’.

Warm de winter door!

Besparen op energie Met een paar makkelijke tips verwarm je je huis, zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Denk aan: deuren dicht, gordijnen ophangen tegen de tocht en alleen de ruimte verwarmen waar je komt. Vind meer bespaartips voor je verwarming, warm water en apparaten bij Milieucentraal en het Regionaal Energieloket.

Isoleren Wat kun je thuis doen om je gasgebruik zo ver mogelijk terug te dringen? Betere isolatie levert direct voordeel op. Denk aan: spouwisolatie, dakisolatie, vloerisolatie (bij begane grond) en in elk geval dubbel glas. Je kunt er bedrijven voor inhuren of zelf klussen met isolatiemateriaal van de bouwmarkt. Het verschil in gasverbruik met een huis zonder toegevoegde isolatie is behoorlijke groot. Isoleren verdient zichzelf vrij makkelijk terug: de jaarlijkse gasrekening gaat al gauw honderden euro's omlaag. Als je in een koopwoning twee of meer maatregelen laat uitvoeren, kun je bovendien subsidie krijgen, om een deel van de kosten te dekken.